na co která bylinka dobrá:

Bez černý: chřipka, nachlazení

Divizna: nachlazení, zažívací potíže, antibakteriální

Dobromysl: protizánětlivý, uklidňující, nachlazení

Fenykl: zažívací potíže, nadýmání

Heřmánek: protizánětlivý, uklidňující, zažívací potíže

Jitrocel: nachlazení, žaludeční potíže

Kontryhel: ženské potíže

Kopřiva: čistící, tonizující

Levandule: uklidňující, bolesti hlavy

Lipový květ: nachlazení, uklidňující

Mateřídouška: povzbuzující, antibakteriální, kožní potíže

Meduňka: uklidňující, poruchy trávení, nespavost

Mesíček lékařský: protizánětlivý, povzbuzující             

Podběl: nachlazení, protizánětlivý, močopudný

Proskurník: nachlazení, protizánětlivý, zažívací potíže

Prvosenka: alergie, astma, bronchitida, nachlazení

Rozmarýn: povzbuzující, zažívací potíže, bolesti hlavy

Řebříček: uklidňující, ženské potíže

Řepík: antibakteriální, protizántlivý

Sedmikráska: zažívací potíže

Šalvěj: protizánětlivý, povzbuzující

Šípek: uklidňující, nachlazení

Topolovka: protizánětlivý, nachlazení

Třezalka: nervový systém

Vřes: vylučovací potíže, ledviny

 

Bezinková zavařenína proti migréně

500 g zralých bezinek rozvařte v trošce vody na kaši, propasírujte ji a šťávu zahřívejte, dokud se neodpaří většina vody. Pak přidejte 500 g cukru a směs vařte, až získá konzistenci zavařeniny. Užívají se 2 lžíce denně proti migréně a při neuralgii.

 

Sedmikráskový čaj podporující játra


Smíchejte 20 g kopřivových listů s 10 g nati jablečníku a 20 sedmikráskových květů.
Směs spařte litrem vody a nechte 10 minut vyluhovat, poté sceďte. Pije se každou druhou hodinu jeden šálek.

 

Třapatková tinktura na posílení imunity


Čerstvé kořeny třapatky rozdrťte v keramickém hmoždíři a na každý díl drži přidejte 3 díly kvalitního litu (20 až 30%). Za občasného protřepání nechte 3 týdny vyluhovat, poté směs sceďte přes jemné sítko do tmavé lahvičky. Užívá se 3x denně 20 kapek, při začínající chřipce se doporučuje 3x denně 50 kapek.

 

Violkový sirup proti kašli


2 vrchovaté lžíce čerstvých nebo sušených květů violky vonné přelijte 600 ml vroucí vody a 20 minut zvolna vařte. Pak směs slijte, nálev znovu přiveďte k varu, přidejte 4 lžíce medu a zvolna vařte do zhoustnutí. Skladujte v tmavé lahvičce v chladničce. Užívaqjí se 1 až 2 lžičky ráno a večer. Pro dospělé můžete použít 2x více violkového odvaru.