paní z Řepína jsem včera při masáži slíbila recept na smrkový med, tak tady je a ještě nějaké další pro inspiraci:

Rychlý smrkový med

- pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu a napomáhu rekonvalescenci - zlepšuje odkašlávání

1 kg mladých smrkových výhonků

3 celé citróny

1,5 l vody

1,5 až 2 kg cukru

Ještě měkké a křehké smrkové výhonky opláchneme, vložíme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a vaříme 20 až 30 minut. Vše poté necháme do druhého dne vyluhovat. K macerátu se po scezení přidá cukr a vše se za stálého míchání odpaří dopožadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic. Používá se například do čaje.

 

Smrkový med s jahodníkem

2 l mladých smrkových výhonků

listy lesního jahodníku

cukr

Zavařovací sklenici o objemu 2 l naplníme mladými smrkovými výhonky, zalijeme po okraj vodou a umístíme na 4 dny na slunné místo (např. za okno). Výluh vzápětí slijeme do hrnce, přidáme čerstvé listy jahodníku a na mírném ohni vše vaříme 20 minut. Po odstavení scedíme a smícháme s cukrem v poměru 1:1, znovu uvedeme do varu a postupně odpařujeme do požadovaného zhoustnutí. Med ještě za horka plníme do uzavíratelných sklenic.

 

Med z černého bezu a lípy

50 květenství bezu černého

2 hrsti lipového květu

3 citróny

1,5 l vody

1 až 1,2 kg cukru

Omyté a na kolečka nakrájené citróny přidáme ke květu černého bezu a lípy, zalijeme vodou a vaříme asi hodinu. Po odstavení necháme zchladnout a pod pokličkou při pokojové teplotě 24 hodin vyluhovat. a druhý den výluh scedíme, přidáme cukr a za občasného míchání necháme odpařovat, dokud obsah nenabude hustoty medu. Ihned plníme do nahřátých sklenic pod víčka. Tento med skvěle pomáhá při horečce a nachlazení.

 

Jarní podbělový med

250 g květů podbělu

1,5 l vody

1 pomeranč

1 citrón

1,5 kg cukru (ideální je hnědý)

Květy zbavíme zelenýcxh zákrovů, přelijeme vroucí vodou a necháme půl dne stát. Poté výluh scedíme, přidáme ovoce nakrájené na kostičky i s trochou kůry, cukr a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Ještě horký plníme do sklenic pod víčka. Podbělový med se vyplatí dělat o něco řidší, protože když později ztuhne, musí se ze sklenic pracně "vysekávat".

 

Sedmikráskový med se zázvorem

500 kvítků sedmikrásky

1 citrón

1 lžička jemně strouhaného čerstvého zázvoru

750 ml vody

750 až 1000 g cukru

Kvítky vložíme s citrónem nakrájeným na kolečka a strouhaným zázvorem do kastrolu, zalijeme vodou, přivedeme k varu a ihned odstavíme. Vše následně necháme 24 hodin vyluhovat. Na druhý den tekutinu scedíme přes husté plátno, přidáme cukr a zvolna za stálého míchání odpařujeme do konzistence medu. Horký slijeme do zahřátých sklenic a zavíčkujeme. Sterilace není nutná. Užívají se 2 až 4 lžičky denně proti nachlazení.

 

Letní levandulový med

500 g levandulové nati v plném květu

3 citróny

3 kousky skořice vcelku

1,5 až 2 kg cukru

750 až 1000 ml vody

Levanduli opláchneme, vložíme do kastrolu s vodou, přidáme pokrájené citróny, skořici a po 20 minutách varu odstavíme. Vše pak necháme 24 hodin vyluhovat. Po scezení přidáme cukr a postupně na mírném ohni za stálého míchání odpařujeme. Hustou medovou hmotu plníme ještě horkou do nahřátých sklenic.